Ansiktsløft / Facelift

PRIS

Oppholdstid på klinikken: 4-6 timer

Rekonvalesenstid: 2-3 uker

Du kan ikke kjøre hjem etter operasjonen,men må bli hentet. Første natten kan du ikke være alene hjemme.

Ikke avbestilt time 72 timer før planlagt operasjon blir belastet med et gebyr på 50% av oppgitt pris.

Ansiktet er i dypet bygd opp av en skjelett og brusk-struktur som gir ansiktet dets form. Over dette er det muskulatur for funksjon og mimikk, bindevev og fettvev, og over dette igjen ligger huden. Etter hvert som vi blir eldre skjer det forandringer i de ulike vevslagene. Huden mister noe av sin elastisitet og blir slappere. Fettvevet i ansiktet omfordeles og muskulaturen som holder oppe ansiktsvevet forandres. Disse forandringene blir mer synlige etter at man har blitt 40-45 år. Man kan da oppleve å få en dyp fure fra nesen ned til munnviken, huden blir slappere og henger mer og man kan få poser med fettvev under kjevevinkelen. I tillegg får man rynker i ansiktet.

En del av disse forandringene kan behandles på forskjellige måter med ansiktskirurgi eller overflatebehandling av huden og injeksjonsbehandlinger. Dersom det er uttalte forandringer vil man i de fleste tilfellene måtte gjøre et ansiktsløft (også kalt for en facelift) for å oppnå resultatet man ønsker.

En tradisjonell ansiktsløftning går ut på at man løsner huden fra underliggende fettvev og fascier, strammer opp disse og så strekker huden over dette igjen.

Et alternativ til en tradisjonell facelift er et ansiktsløft med tråd. Dette er en ny teknikk innenfor ansiktskirurgi og er en minimal kirurgisk behandling for ansiktet. Trådene har som mål å løfte og støtte ansiktsvevet og dermed gjenoppretter det tapte ansiktsvolumet. Inngrepet utføres under lokal bedøvelse og det er kort rekonvalenstid. Trådene kan strammes, fjernes eller erstattes for å gjenopprette effekten.

En mini-facelift der man kun fjerner hud mener man ikke vil gi det samme resultat da den vil være mindre varig og den anbefales vanligvis ikke.

En ansiktsløftning er effektiv på forandringer på hals og ansiktets nedre del, da man strammer fra halsen over kjevevinkelen og opp mot tinningen. Løs hud rundt øynene kan avhjelpes ved å gjøre en øyelokkoperasjon og lave øyenbryn og pannerynker kan behandles med panneløft. En kombinasjon av disse tre inngrepene menes ofte når man snakker om full ansiktsløftning. Ved en tradisjonell ansiktsløftning får man vanligvis arr som begynner i tinningen over hårfestet, går rundt øret, opp til hårfestet bak øret og strekker seg bakover over hårfestet.

 

Operasjonsdagen:

 • Du tar smertestillende medisiner som avtalt med anestesipersonell.
 • Du tar det med ro resten av dagen og de neste to dagene. Det er viktig at du ikke bøyer hodet ned og du bør ligge med hodet høyt de første dagene for å redusere hevelsen. Du bør avstå fra stor aktivitet de første 14 dagene og ikke løfte tungt de første 4 ukene.
 • Som hovedregel bør du ikke trene før tidligst 6 uker etter operasjonen.
 • Det er normalt at man er nummen i huden etter operasjonen. Dette vil normalisere seg i løpet av 1 til 3 måneder.
 • Evt drenering og bandasje fjernes etter et par dager.
 • Sting fjernes etter 5-10 dager.
 • Man kan dusje ca 4 dager etter operasjonen dersom ikke annet avtales.
 • Man er hoven og har blåmerker etter operasjonen. Den største hevelsen ser man vanligvis etter 2-4 dager. Det er ikke uvanlig at man på grunn av hevelsen og blåmerkene kjenner seg bekymret for resultatet i denne perioden. Etter ca 3 uker ser man betydelig bedre ut og kan ane resultatet etter operasjonen. Mange vil kunne gå tilbake til jobb etter ca 10 dager.

 

Komplikasjoner:

 • Blåmerker uten særlig hevelse retter seg spontant.
 • Lette hevelser uten misfarging retter seg spontant.
 • Hematom (blodansamling) kan påvirke resultatet av operasjonen og bør kontrolleres og evt behandles.
 • Det kan i enkelte tilfeller skje at nerver som styrer ansiktsmimikk eller følelse i øret blir påvirket. Dette er skjelden og vil i de fleste tilfellene gå over etter 3-6 måneder.
 • Kroppen reparer alle skader og operasjonsår ved å danne arr. Hvor synlige arrene blir avhenger blant annet av hvor på kroppen de er og hvor stor tendens man har til arrdannelse. Det vanligste er at man etter en ansiktsløftning får smale arr som er vanskelige å se. Arrmodning tar inntil et år.
 • Dersom man har redusert blodsirkulasjon i huden (spesielt røykere og diabetikere) kan man ha større risiko for at hudkantene får for dårlig blodforsyning og man får forsinket tilheling og deler av hudkanten blir til mørke skorper. Dette kan medføre at arrene blir bredere og mer synlige. Det kan i slike tilfeller bli nødvendig med en ny operasjon der man fjerner arrene og syr det sammen på nytt.
 • I enkelte tilfeller får man håravfall i tilknytning til arrene. Vanligvis vokser håret ut igjen etter noen måneder.
 • Dersom du skulle få infeksjon med hevelse, rødme, varm hud, smerter og evt væskende sår eller feber: Ta umiddelbart kontakt for vurdering og behandling.

Mageplastikk

Mange kvinner ønsker en flat, jevn og fast mage. Under graviditet strekkes huden betraktelig.
Les mer

Fettsuging

Det er ikke alltid lett å slanke bort fettansamling på maven, flanker eller hofter.
Les mer

Brystproteser

De vanligste grunnene til å ønske å få lagt inn brystproteser er enten.
Les mer

Øyelokkoperasjon

Operasjon av øyelokk (også kalt øyelokksplastikk, blepharoplastikk eller øyelokkskirurgi).
Les mer